Vlaamse energieverslindende huizen dalen in waarde

Op basis van analyses van Realo, uitgevoerd op vraag van De Tijd, rapporteert de krant dat het energielabel een steeds grotere rol speelt in de waardebepaling van woningen.

Woningen in Vlaanderen met een A- of B-energielabel werden aan het eind van het derde kwartaal voor 4,1% meer aangeboden dan in 2022. Dit staat in schril contrast met woningen die veel energie verbruiken, met EPC-labels E en F, die nu respectievelijk 1,2% en 2,1% minder kosten. Kopers van een woning met een E- of F-label in Vlaanderen zijn verplicht deze binnen vijf jaar te renoveren tot minstens een D-label.

Volgens experts bestaat er vandaag meer onderhandelingsruimte voor kopers van energie-intensieve woningen, waardoor de uiteindelijke verkoopprijs vaak beduidend lager dan de vraagprijs.

In Wallonië, waar geen verplichte renovatie geldt, is er geen daling te zien in de vraagprijzen van energie-intensieve huizen. Integendeel, de prijzen van deze huizen stijgen met meer dan 3%. Daarentegen stijgen de prijzen van energiezuinige huizen in Wallonië met meer dan 4%.

Energieprestaties delen de markt in twee

Niet enkel op de markt van bestaande woningen valt op hoe de energieprestatie van een woning de prijzen stuurt. Uit cijfers van de Nieuwbouwbarometer komt duidelijk naar voren dat nieuwbouwhuizen sinds 2021 veel sneller in prijs zijn gestegen ten opzichte van bestaande huizen. Terwijl de prijzen op de markt van bestaande woningen al ruim een jaar zijn stilgevallen, bleven de prijzen voor nieuwbouw doorstijgen. Omdat nieuwe woningen verplicht BEN (Bijna-energieneutraal) zijn en bestaande woningen doorgaans geen goede energiescore hebben, weegt hoogstwaarschijnlijk ook hier de energieprestatie van woningen op de prijs.

Fabrice Luyckx

Data Storyteller & Lead Data Engineer