Meerwaarde van locatie uitgelicht
Iedereen kent het gezegde ‘location, location, location’. Maar wat betaal je nu echt voor de locatie? Hoe groot is het prijsverschil van een woning gebaseerd enkel op de locatie, onafhankelijk van de woning zelf?
Hoofdpunten
- In 7 gemeenten in België maakt de locatie de prijs van een huis meer dan dubbel zo duur- Leuven blijft de duurste centrumstad op basis van locatie
Dubbel zo duur in Brussels Gewest
In België vind je zeven gemeenten waar de huizenprijzen meer dan het dubbele zijn van het nationale gemiddelde. Sint-Pieters-Woluwe, de gemeente met de hoogste locatieprijs, kent een prijs die 2.29 keer hoger ligt dan het gemiddelde. Dit betekent dat een woning van €300.000 in Sint-Pieters-Woluwe op basis van locatie alleen al een waarde van €687.000 kan hebben.
Opvallend, alle zeven gemeenten liggen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. In de duurste Vlaamse gemeente qua locatie, Knokke-Heist, kost een huis bijna exact twee keer het nationale gemiddelde (1.98 om precies te zijn). In de eerste Waalse gemeente in de lijst, Lasne, kost locatie ‘maar’ 1.69 keer het nationaal gemiddelde.
De goedkoopste locatie is te vinden in Momignies in de provincie Henegouwen, waar huizenprijzen maar 58% van het nationaal gemiddelde bedragen, bijna de helft dus. De gemeenten het dichtst aansluiten bij het nationale gemiddelde zijn Deerlijk en Hooglede in West-Vlaanderen.
Centrumsteden
Leuven blijft de duurste centrumstad van Vlaanderen, de locatie zorgt voor huizen voor een meerwaarde van 1.56 ten opzichte van het nationale gemiddelde. Gent volgt ruim op afstand met 1.38 meerwaarde, daarna komen Antwerpen en Mechelen (x 1.31). Oostende valt net onder het nationale gemiddelde en Genk is de goedkoopste centrumstad.
Lees hier de andere artikels van het jaarverslag